Dieta Dukana

Dieta Dukana to odchudzająca kuracja białkowa, której twórcą jest francuski lekarz i dietetyk Pierre Dukan, stworzył swój plan żywieniowy z potrzeby i chęci pomocy swoim pacjentom – osobom pragnącym schudnąć. Opracowując założenia diety kierował się dwiema zasadami: ma być skuteczne i zdrowa. Skuteczność diety możliwa jest dzięki specjalnie opracowanej koncepcji, składającej się z czterech faz, z której każda kolejna jest mniej restrykcyjna i wymaga coraz mniej poświęcenia ze strony osoby ją stosującej.

Zasady diety Dukana

Nadrzędną zasadą diety proteinowej jest zwiększenie spożycia produktów białkowych i ograniczenie węglowodanów oraz tłuszczów. tłuszczów. Chociaż proces utraty masy ciała może być długotrwały, pierwsze efekty odchudzania przychodzą zwykle zdumiewająco szybko, co skutecznie zwiększa motywację kuracjuszy do dalszego stosowania diety. Warte podkreślenia jest, że ta dieta białkowa pozwala na spożywanie posiłków w ilościach, które odpowiadają naszym indywidualnym potrzebom oraz w porach przez nas ustalonych. Musimy pamiętać, że posiłków nie wolno opuszczać. Należy również pamiętać, że bardzo istotną zasadą w całym procesie odchudzania z planem żywieniowym doktora Dukana jest picie odpowiedniej ilości wody. Przynajmniej 1,5 litra dziennie. Bez tego elementu dieta staje się mniej skutecznie i mniej zdrowa.

Plan diety

Planowanie diety proteinowej wymaga od nas zapoznania się z jej wszystkim założeniami i podążania według wytyczonych zasad. Ułatwiają to 4. szczegółowo opracowane fazy, które następują po sobie.

FAZA I - UDERZENIOWA

W tej fazie nasze menu powinno zawierać produkty dostarczające pełnowartościowego białka zwierzęcego. Spożywać je należy, kierując się apetytem tak, aby nie dopuścić do pojawienia się uczucia głodu, które może sprzyjać podjadaniu przekąsek spoza listy dozwolonych produktów. Najważniejszą zasadą, o której nie można zapomnieć podczas rozpoczynania i kontynuowania diety jest wypijanie dziennie 1,5l płynów. Zaleca się sięganie po wody niskozmineralizowane gazowane lub bez bąbelków.

Lista dozwolonych produktów:

  • chudy nabiał: serki twargowe i homogenizowane, maślanki, naturalne jogurty, mleko,
  • chude mięsa takie jak: cielęcina , wołowina (należy unikać antrykotu i rozbratla z kością) czy konina
  • chude ryby (okoń, mintaj, dorsz, sola, pstrąg) i tłuste ryby morskie (tuńczyk, makrela, sardynka, łosoś, halibut) oraz krewetki, ostrygi, małże, mule, kraby, homary
  • kurczak oraz indyk pozbawione skóry; nie należy sięgać po kaczki i gęsi
  • wątróbka wołowa, drobiową bądź cielęca i ozór chude wędliny (z piersi kurczaka, indycza czy wieprzowa light) oraz jaja pod postacią jajecznicy lub omletu usmażone na patelni teflonowej bez dodatku tłuszczu oraz jaja na twardo, miękko, w koszulkach; z uwagi na zawartość cholesterolu zaleca się spożywanie nie więcej niż 3-4 żółtek tygodniowo; białek nie trzeba ograniczać
  • inne środki, które możemy spożywać to kawa, herbata, herbatki ziołowe, cytryna, zioła, przyprawy, ocet, musztarda, korniszony
    Do przyrządzania posiłków nie zaleca się używania olejów czy innych tłuszczów; potrawy najlepiej gotować, grillować lub piec w foli bez dodatku tłuszczu

    FAZA II - NAPRZEMIENNA

    Po sukcesie w fazie pierwszej rozpoczyna się kolejny, mniej restrykcyjny okres diety. Faza druga charakteryzuje się naprzemiennym jadłospisem, opartym tylko i wyłącznie na białku z menu, w którym artykułom białkowym towarzyszą warzywa. Trudno jednoznacznie stwierdzić, ile czasu trwa ta faza, ze względu na różnice w szybkości przemiany materii, jak i też odmienne cechy genetyczne poszczególnych kuracjuszy, dlatego też za jej koniec przyjmuje się moment uzyskania zaplanowanej wagi. Zasadę tę stosuje się do momentu osiągnięcia upragnionej masy ciała. Może to zająć nawet kilka miesięcy. Dieta bazująca wyłącznie na produktach białkowych opiera się na tych samych zasadach co faza uderzeniowa. Natomiast dieta białkowa połączona z warzywami pozwala na włączenie do jadłospisu:
    • pomidorów
    • ogórków
    • rzodkiewek
    • pora
    • szpinaków
    • papryki
    • zielonej fasolki szparagowej
    • seler
    • kapusty
    • kopru
    • grzybów
    • sałaty
    • cykorii
    • bakłażana
    • botwinki
    • cukinii
    • buraków
    • marchwi
    Należy spożywać je w połączeniu z produktami z poprzedniej fazy, w dowolnych ilościach, ale maksymalnie do zaspokojeni głodu.

    FAZA III – UTRWALAENIE EFEKTÓW

    Głównym założeniem tej części kuracji jest zarówno utrzymanie uzyskanej wagi, jak i też przeciwdziałanie efektowi jo-jo, który niestety towarzyszy większości diet. W przeciwieństwie do poprzedniej fazy, w tej można oszacować czas trwania stosując zasadę, że na każdy utracony kilogram z naszej wagi przypada 10 dni. Przykładowo więc, jeżeli podczas stosowania diety udało nam się stracić 8 kilogramów, nasza faza utrwalenia musi potrwać około 80 dni. Na tym etapie produkty bogatobiałkowe można spożywać wraz z warzywami bez konieczności stosowania „wymiennych” dni. Dietę wzbogaca się o: pełnoziarnisty chleb (do 2 kromek dziennie) ser żółty (2 plasterki dziennie, 40-60 gramów), jedną porcję owoców o niskiej zawartości cukrów (należy unikać bananów, winogron i czereśni). Ponadto można spożywać makaron, ryż lub ziemniaki (jeden z produktów, maksymalnie 2 razy w tygodniu). Jeśli potrzeba zjedzenie tradycyjnego posiłku jest duża, można sobie na niego pozwolić, co jest atutem tej fazy. Tak zwana królewska uczta dozwolona jest 2 razy w tygodniu. Mamy prawo do zjedzenia tego, co każdego dnia wykluczamy z diety: łosoś z frytkami, lody z bitą śmietaną czy ciasto czekoladowe. Ważną zasadą jest to, aby był to jeden posiłek (nie może trwać on cały dzień) w dodatku bez dokładek. W związku z tym, że dieta proteinowa wciąż pozostaje dietą, w trzeciej fazie obowiązuje zasada jednego, całkowicie proteinowego dnia w tygodniu.

    FAZA IV - UTRWALENIA

    Celem nadrzędnym tej fazy jest niedopuszczenie do ponownego przybrania na wadze. W tej fazie przez jeden wybrany dzień tygodnia odżywiamy się jedynie produktami białkowymi, natomiast na pozostałe dni nie mamy narzuconego menu, dlatego też możemy spożywać dowolne potrawy. Zaleca się spożywanie 3 łyżek otrąb pszennych dziennie. Są one bogate w błonnik, opóźniający pojawienie się uczucia głodu oraz sprzyjający utrzymaniu optymalnej masy ciała. Osoby, docierające do czwartej fazy diety białkowej podkreślają fakt, iż konieczność przestrzeganie jednego białkowego dnia nie jest dla nich wyrzeczeniem, staje się nawet przyjemnością. O czym jeszcze warto pamiętać? Skuteczność diety wzrasta wówczas, gdy podejmiemy regularną aktywność fizyczną. Zalecaną przed doktora Dukana aktywnością jest szybki marsz. Jeżeli pragniemy cieszyć się spadkiem masy ciała, każdego dnia 20 minut powinniśmy poświecić na szybki marsz.

    Dla kogo?

    Dieta białkowa przeznaczona jest dla osób zdrowych, które zmagają się z nadwagą bądź otyłością. Oczywiście dieta proteinowa to alternatywny sposób żywienia związku z tym zasadność jego stosowania należy rozważyć u młodzieży. Dieta białkowa, jak każda dieta odchudzająca, nie jest wskazana dla dzieci, kobiet w ciąży i karmiących, osób cierpiących na choroby przewlekłe, zwłaszcza wątroby, nerek i układu krążenia. Z racji doboru produktów, nie będzie odpowiednia dla wegetarian czy wegan.

    Z czym należy się liczyć podczas stosowania diety?

    Dieta białkowa, jak sama nazwa wskazuje, bazuje na produktach bogatych w proteiny. Tak zwane przebiałczenie diety, które występuje podczas kuracji metodą dr Dukana może mieć kilka poważnych konsekwencji zdrowotnych. W pierwszej fazie, w związku ze spożywaniem głównie produktów białkowych nasz organizm nie otrzymuje odpowiedniej ilości błonnika pochodzącego z pełnoziarnistych produktów zbożowych, warzyw i owoców. Błonnik jest niezbędny między innymi w profilaktyce zaparć. Zalecana, dzienne spożycie błonnika wynosi od 20 do 40g. Przy takiej dawce nasze jelita pracują prawidłowo, błonnik „czyści” je z resztek pokarmowych spełniając przy tym również funkcje prozdrowotne. Długotrwały niedobór błonnika może zatem skutkować nieprzyjemnymi dolegliwościami, zaparciami, a nawet może przyczynić się do rozwoju groźnych powikłań. W kolejnych fazach stopniowo zwiększa się udział błonnika w diecie, a w fazie ostatniej zalecane spożycie otrąb powinno pomóc uregulować pracę naszego przewodu pokarmowego.

    Zalety diety:

    następuje szybka redukcja masy ciała. Dodatkowo metoda ta pozwala na kontynuowanie planu żywieniowego bez większych wyrzeczeń w celu utrzymania uzyskanej masy ciała, jadłospis składa się z produktów smacznych i powszechnie dostępnych, dieta nie wymaga liczenia kilokalorii, nie towarzyszy jej ciągłe uczucie głodu. Utrata tkanki tłuszczowej nie następuje w wyniku ograniczenia ilości spożywanych kilokalorii tylko w skutek zwiększonego wydatku energetycznego niezbędnego do strawienie i wykorzystania makroskładników (głównie białek). Wady diety początkowe etapy diety są monotonne. mogą pojawić się skutki uboczne, z których najbardziej doskwierającymi są zaparcia. w początkowych fazach jest niedoborowa w błonniki i witamin. Dlatego należy rozważyć suplementację witamin i składników mineralnych, jedynie pod kontrolą lekarza. wysoki koszt produktów dozwolonych do spożycia w dwóch pierwszych fazach diety.

  • Odchudzanie - Porady
    Jak szybko schudnąć?

    Jak szybko schudnąć, żeby w ciągu dwóch tygodni przeskoczyć o rozmiar mniejszy, a najlepiej o dwa...

    Czytaj więcej
    Dieta Dukana

    Dieta Dukana to odchudzająca kuracja białkowa, której twórcą jest francuski lekarz i dietetyk Pierre Dukan...

    Czytaj więcej
    3 kroki + Dieta odchudzająca

    Jadłospis ten zawiera 17 produktów przyspieszających odchudzanie...

    Czytaj więcej